El Yapimi Patatesli Börek -Patatesli Börek Nasil Yapilir?

    Patatesli börek nasil yapilir

Malzemeleri:
Yedi buçuk su bardağı un
3 su bardağı ılık su
Bir buçuk yemek kaşığı sirke
Bir yemek kaşığı Tuz
Harcı için:
3 adet orta boy patates
250 gram afyon köy peyniri (arzuya göredir)
1 Tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
Karabiber
İsot
Kırmızı pul biber
Kuru nane
Kimyon
Yarım tatlı kaşığı tuz 
Hamuru yağlamak için:
3 yemek kaşığı tereyağı (margarin)
Bir su bardağı sıvı yağ 
Üzeri için:
Yumurta sarısı ile bir kaşık sıvıyağ
Susam ve çörekotu (arzuya göredir).
Hazırlanışı: Hamurunuzu elde etmek için un sirke tuz uygun kapta ılık suyla yoğurup dinlendirelim. İç harcı için patatesleri haşlayıp soyup ezip, püre haline getirip kullanılacak tavaya sıvıyağ koyup ocakta hafif kızdırıp salçayı ekleyelim. Püre haline getirilen patatesleri üzerine koyup iyice harmanlayalım. Ocağı kapatıp buharı çıkınca  peynir tuz ve baharatlarını ekleyip soğumaya  bırakalım.
Yapılışı: Dinlendirilmiş olan hamuru bezelere bölerek merdane yardımıyla biraz açıp margarin ve sıvı yağ ya da tereyağı sürüp üst üste koyup 15dk.dinlendirelim. daha sonra dinlendirilen hamurumuzu elle tek tek bezeleri açalım inceltildiği kadar.
Açtığımız her bezeleri iç harcını serip rulo şeklinde getirelim. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirelim. Bu işlemi hamur bitene kadar uygulayalım, patatesli börek işlemi bittikten sonra yumurta sarısını sürüp üzerine arzuya göre susam ve çörekotu Serpip 180 derecelik fırına veriyoruz. Patatesli peynirli böreğimiz üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirilmeye bırakalım. El yapımı patatesli börek piştikten sonra fırından çıkarıyoruz üzerine sofra bezi ile örtüp dinlendiriyoruz.
dinlendirilen böreğimiz arzuya göre dilimlere bölünüp servis tabağına alıp soframızın baş köşesinde yerini alsın bakalım. Tadı damağınızda kalacaktır eminim, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun bambaşka bir tarifle görüşmek dileğiyle hoş çakalın sağlıcakla  kalın .













 

Yorumlar